Fietsrouteplanner

anwb fietsrouteplanner kaart app

Weet je nog, vroeger toen we met een enorme landkaart op de fiets zaten om de juiste route te vinden. En dan om het uur stoppen om de kaart opnieuw te vouwen? Die tijd is gelukkig voorbij. Het is tegenwoordig veel eenvoudiger om routes uit te stippelen en te plannen. Dit kan zowel offline als online de keuze is geheel aan jou. Er is een zee aan mogelijkheden op fietsrouteplanner gebied, we zullen hier ingaan op de verschillende opties die er zijn. 

Zelf een route plannen

Als je de vrijheid wil om zelf te bepalen waar je naartoe gaat en hoe ver je wil fietsen, dan is het een goede keuze om zelf je routes uit te stippelen. Gelukkig hoef je dat tegenwoordig niet meer helemaal alleen te doen. Er zijn verschillende manieren om je eigen fietsroute te plannen. Je kan het bijvoorbeeld helemaal zelf doen met een kaart, gebruikmaken van fietsknooppunten of een tool gebruiken. Hier bespreken we de opties

Met een fysieke fietskaart

Wil je old-school op pad door je eigen route uit te stippelen op een kaart, dat kan natuurlijk. Gebruik een fysieke kaart en ben je eigen fietsrouteplanner. Somige mensen zweren bij deze manier van plannen, en het kan je zeker op bijzondere en verrassende plekken brengen. Een nadeel is wel dat je soms niet altijd door hebt hoe druk een weg is en dat je niet weet of wegen omgeleid of afgesloten zijn. Maar avontuurlijk is deze manier zeker. Hoe gaat dit in zijn werk:

  1. Bepaal je behoefte – Bedenk waar je zin in hebt en bepaal hoeveel kilometer je wil fietsen en waarlangs. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om door het bos te fietsen, door de polder, langs de duinen, of langs een rivier. Het is geheel aan jou.
  2. Waar ga je fietsen – Het is niet alleen belangrijk op wat voor soort terrein je wil fietsen, maar ook in welke regio. Zorg dat je de juiste fietskaart hebt voor de regio waar jij wil gaan fietsen.   
  3. Kijk op de kaart – Nu je besloten hebt waar je gaat fietsen ga je op de kaart een route uitstippelen. Maak daarbij gebruik van de kenmerken van de kaart. Kijk in de legenda welke kleur bos, heide, duinen en steden hebben op de kaart, om een goed beeld te krijgen van de omgeving. 
  4. Zet de route op de kaart – Het eenvoudigste is om je route in te tekenen op de kaart. Zorg ervoor dat je dit niet met een dikke stift doet om geen informatie te verliezen.   
  5. Op pad – Je route is ingetekend dus nu is het tijd om op pad te gaan. Zorg dat je de kaart in een doorzichtige plastic hoes doet zodat je route niet uitloopt. 

Knooppuntenroutes

Een bekende en eenvoudige manier om je route te plannen is om gebruik te maken van knooppunten. Voor het uitzetten van een dergelijke route heb je een knooppuntenkaart nodig. Dit kan zowel online als offline. 

Knooppuntenroutes zijn fietsroutes die elkaar doorkruisen, elk kruispunt is een knooppunt. Je kunt daarmee eenvoudig zelf je route bepalen en zult onderweg niet makkelijk verdwalen omdat de knooppunten bijna overal goed staan aangegeven. Bovendien kun je zelf de afstand bepalen en zelfs de route onderweg nog wijzigen. 

LF-routes

LF-routes zijn langeafstandsroutes. Dit zijn prachtige lange routes door heel Nederland. Je kunt de routes in zijn geheel volgen of een deel van een route fietsen. Je hebt hiervoor niet zo heel veel eigen input nodig maar je kunt wel zelf bepalen waar je inspringt. In totaal zijn er 3900km aan bewegwijzerde langeafstandsroutes. Je kunt bijvoorbeeld langs de waterlinie fietsen tussen Edam en Bergen op Zoom, of kiezen voor een kustroute van 600 km van Cadzand-Bad naar Bad Nieuweschans, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Online fietsrouteplanner 

Je hoeft tegenwoordig gelukkig niet alles meer op een papiertje te krabbelen. Er zijn heel wat programma’s en apps die jou kunnen helpen bij het bepalen van je route. Die tools kunnen je niet alleen helpen bij het maken van je eigen routes, maar ook helpen met het inplannen van je knooppuntenroutes en LF-routes. Je kunt bijvoorbeeld onze tool gebruiken om je fietstocht uit te zetten. Dat doe je zo:

  1. Open het programma en bekijk in welke regio je graag een stuk wil gaan fietsen. 
  2. Klik op het gebied en bekijk zorgvuldig het soort terrein waar je langs gaat fietsen. Wil je langs een rivier fietsen, of juist door het bos, het kan allemaal. 
  3. Voer de verschillende punten in zodat je een complete route hebt die jou precies langs, de plekken voert die jij wil zien, en precies zo lang is als dat jij wil. 
  4. Sla de route op en stap op de fiets.

Geniet van je fietstocht!

Zoals je ziet zijn er heel wat manieren om je fietsroutes te plannen. Je kunt ervoor kiezen om nog lekker old-school met een fysieke kaart op pad te gaan. Dat heeft natuurlijk zijn charme, maar er zijn tegenwoordig nog zoveel andere manieren te bedenken. Het is heel eenvoudig om zelf je route te bepalen online, die op te slaan en op de fiets terug te lezen op je telefoon. Zo kun je nog meer genieten van het mooie landschap om je heen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *