Mooiste knooppuntenroutes in Nederland

mooie knooppuntenroute veluwe

Het voordeel van wonen in de lage landen is dat je er altijd eenvoudig op uit kunt met de fiets. We beseffen het ons niet altijd, maar het is eigenlijk best bijzonder dat we zo’n enorm netwerk aan fietspaden en mooie routes hebben in Nederland. Persoonlijk vinden we knooppuntenroutes de beste optie voor een fijne fietstocht. Lees verder voor een paar geweldige knooppuntenroutes en het zelf samenstellen van je eigen route. 

Wat is een knooppuntenroute eigenlijk

Een knooppuntenroute is een route die bestaat uit verschillende knooppunten. In heel Nederland en België vindt je dit soort fietsroutes die aangegeven worden met knooppunten. Een knooppunt is waar fietsroutes elkaar kruisen. Een route bestaat daarom uit een aaneenschakeling van een aantal nummers. Je kunt bijvoorbeeld starten bij knooppunt 5 en de bordjes volgen naar knooppunt 6, daar aangekomen kies je jouw volgende knooppunt en volgt de bordjes tot je daar aankomt. Een route van 40 km bestaat hierdoor uit slechts een paar nummers die je moet onthouden zoals: 6 – 9 – 10 – 5 -12 – 4 etc. 

Voordelen knooppuntenroute

Voordat we verder gaan willen we eerst nog even de voordelen van een knooppuntenroute met je doornemen, want het is echt een geweldig systeem:

  • Afstand – Jij bepaalt de afstand van je route. Dus of je nu lang of kort wil fietsen, het is allemaal mogelijk. 
  • Veranderen – Als de omstandigheden onderweg veranderen en je midden in een plensbui terecht komt, of je gewoonweg te moe bent om verder te gaan, dan kun je onderweg je route eenvoudig aanpassen.
  • Niet op de kaart kijken – Dit is een van de belangrijkste voordelen van een knooppuntenroute. Je hoeft onderweg niet constant meer op de kaart te kijken. Volg de bordjes en klaar. 
  • Veilig en leuk – De routes van de knooppunten zijn zo bedacht dat ze je niet langs drukke gevaarlijke wegen sturen. Ze leiden je juist langs mooie paadjes die je zelf niet kent.

Hoe maak je een knooppuntenroute

Nu je weet wat een knooppuntenroute is en wat de voordelen zijn van een dergelijke route is het tijd om te ontdekken hoe je zelf een knooppuntenroute kunt uitstippelen. Tijdens het uitstippelen van de route heb jij de regie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sportief traject met klimmetjes, dijken en heuvels, of je kunt kiezen voor een route die je langs fijne cafés en terrasjes leidt. O ja, vergeet niet dat je de route onderweg nog kunt wijzigen als je besluit iets te bezichtigen, of nog een extra stukje wil fietsen. 

Handmatig je route bepalen

Om je eigen route samen te stellen heb je een knooppuntenkaart nodig. Op deze kaart vindt je de knooppunten, maar ook belangrijke plekken op de route. Zo vind je bijvoorbeeld cafés, stations, parkeerplaatsen, restaurants en bezienswaardigheden zoals musea, bezoekerscentra, kastelen en molens. Stippel je route uit door de knooppunten te noteren die je wilt volgen. Het is aan te raden om de kaart mee te nemen onderweg voor als je de route tijdens het fietsen wil wijzigen. Wil je de kaart niet meenemen dan kun je op de knooppunten zelf ook op de borden kijken. 

Online je route bepalen

Gebruikmaken van een echte kaart heeft natuurlijk zo zijn charme, maar online je route bepalen is toch net even wat makkelijker. Tegenwoordig kun je jouw routes gewoon bij je dragen op je telefoon. We raden je aan om onze tool te gebruiken om jouw route te plannen. Dat doe je als volgt; 

  1. Open de tool en kies het gebied waar je wil fietsen. 
  2. Geef aan bij welk knooppunt je de route wil starten. 
  3. Voeg de volgende knooppunten toe om een mooie route te volgen.
  4. Zoek de knooppunten die een mooie route vormen naar dat eindpunt.
  5. Sla de route op en stap op de fiets.

Mooie knooppuntenroutes

Er zijn mensen die het liefst hun eigen routes bepalen, maar anderen volgen liever een vaststaande route. Dit is met name heel handig als je in een gebied bent waar je nog niet bekend bent en de mooiste plekjes wil ontdekken. Om je te helpen bij het vinden van de mooiste routes in Nederland zullen we er hier een aantal weergeven. 

Hunnebedden in Drenthe

De eerste route die we graag met jullie delen brengt ons meteen naar het Noorden van Nederland, naar de hunebedden in Drenthe

De route begint bij de hunebedden D19 en D20 in Drouwen, vanaf hier fiets je door de prachtige bossen van Drenthe en kom je langs een groot aantal hunebedden en het hunebedcentrum in Borger. 

Een bezoek aan dit centrum is zeker de moeite waard. Zodra je het centrum betreed ga je zo’n 5000 jaar terug in de tijd naar de trechterbekercultuur. Hier leer je hoe de mensen in die periode leefden en waarom en hoe ze hunebedden bouwden. Naast het centrum vindt je hunebed D27. De naam zelf is niet heel indrukwekkend, maar als je het grootste hunebed van Nederland in het echt ziet zul je zonder twijfel onder de indruk zijn. 

  • 41 km
  • 42 – 2 – 61 – 55 – 52 – 72 – 76 – 71 – 65 – 63 – 84 – 83 – 86 – 94 – 86 – 42
  • Startpunt: Parkeerplaats Marelweg in Drouwen 

Slot Loevestein en Hollandse Waterkering 

Deze route heeft zoveel te bieden dat het lastig is om het in een paar zinnen samen te vatten. De route begint bij slot Loevestein, een van de beroemdste bouwwerken in Nederland. Als je over het terrein van het slot dwaalt heb je direct het gevoel dat je jaren terug in de tijd gaat, maar het slot is vooral beroemd vanwege de legendarische ontsnapping van Hugo de Groot. In 1619 werd Hugo de Groot levenslang opgesloten in slot Loevenstijn, maar in 1621 wist hij op spectaculaire wijze te ontsnappen in een boekenkist. 

Deze fietsroute brengt je ook langs het pittoreske stadje Woudrichem en het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie die van het IJsselmeer tot aan Woudrichem strek was een van de belangrijkste verdedigingslinies in de Nederlandse geschiedenis en staat daarom op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het idee achter de waterlinie is om dit hele gebied onder water te zetten als verdediging tegen vijanden. In de geschiedenis van de waterlinie is dit vier keer gebeurd. Deze route brengt je dus langs een aantal hele bijzondere plekken en ondertussen kun je genieten van de mooie natuur. 

  • 44 km 
  • 24 – 33 – 74 – 69 – 21 – 19 – 18 – 17 – 80 – 98 – 16 – 9 – 8 – 6 – 5 – 22 – 24
  • Startpunt: Slot Loevestein

De veluwe

In dit lijstje kan een mooie route over de Veluwe natuurlijk niet ontbreken. De Veluwe is een prachtig gebied met bos, heide en zandverstuivingen. Op de Veluwe kun je uren fietsen zonder dicht bevolkte gebieden tegen te komen, dus het is echt een mooi dagje uit. Onderweg kom je gelukkig wel een paar cafeetjes tegen voor een lekkere lunch of kopje koffie op het terras. 

  • 48 km 
  • 31- 84 – 63 – 12 – 85 – 34 – 87 – 7 – 82 – 84 – 64 – 62 – 5 – 80 – 11 – 81 – 82 – 93 – 25 – 49 – 31
  • Startpunt: Bezoekerscentrum Nationaal Park de Hoge Veluwe, Otterlo

Duinwaterroute

Deze route is ideaal om lekker uit te waaien aan de Noord-Hollandse kust. Vlakbij Castricum vindt je het Noordhollands Duinreservaat wat bestaat uit 5300 hectare beschermd duingebied. De reden dat dit gebied beschermd is heeft te maken met het feit dat het een belangrijke rol speelt bij de drinkwaterwinning in deze regio.

Onderweg fiets je door de dennenbossen en duinen en kom je onder andere bij het bezoekerscentrum De Hoep uit. Als je aan komt fietsen weet je direct dat je het hebt gevonden als je een futuristisch gebouw ziet. Hier vindt je informatie over de waterwinning en natuur in dit gebied. Een mooi dagje uitwaaien!

  • 43 km 
  • 23 – 35 – 34 -14 – 15 – 16 – 17 – 26 – 99 – 98 – 55 – 54 – 19 – 01 – 20 – 21 – 22 – 99 – 23
  • Startpunt: Duiningang Berenbos in Castricum

Kies jouw knooppuntenroute

Of je nu zelf je route bepaald of een van de vastgestelde routes fiets, maakt niet uit, als je er maar op uit gaat. Onze app helpt je door heel Nederland prachtige plekjes vinden die wachten om ontdekt te worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *