Als je denkt aan langeafstandswandelingen dan denk je aan het Pieterpad, maar wist je dat je het Pieterpad ook kunt fietsen? Deze route wordt het Fietserpad genoemd en houd bijna dezelfde route aan als het Pieterpad. Ontdek meer over deze 600 km lange fietsroute tussen Sint-Pietersberg in Limburg en Pieterburen in Groningen.
9 Etappes
Als liefhebber van fietsen zal deze route je heel wat fietsplezier opleveren. Het is een toproute voor een fietsvakantie, maar je kunt de route ook in delen opsplitsen. De route bestaat uit 9 etappes die je meenemen langs de meest veelzijdige landschappen en bezienswaardigheden van Nederland. Van de zeehonden aan de kust bij Pieterburen tot het heuvellandschap van Limburg, en alles daar tussenin. Je komt langs hunebedden, de Maas, kastelen, windmolens, watermolens en mooie steden.
1190 km fietsen
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende varianten zijn van het Fietserpad. Het originele pad is sinds 1998 te fietsen, maar sinds 2021 is daar een tweede route bijgekomen. Deze volledige route is opgedeeld in 19 etappes die samen 1190 kilometer aan fietsroutes vormen. Deze route begint in Zuid-limburg, gaat vervolgens naar de Wadden in het Noorden en gaat daarna weer terug naar het Zuiden.
Zwaarte Pieterpad fietsen
Het Pieterpad wandelen is niet voor iedereen weg gelegd. Te voet doe je er ongeveer een maand over, iets waar veel mensen niet de tijd of wandelconditie voor hebben. Gelukkig is het een optie om de route bijna exact te fietsen waardoor het voor veel meer mensen mogelijk is om de route te volgen. Daarbij is het ook een optie om de route in etappes te doen waardoor er eigenlijk geen reden meer is om deze route niet te verkennen.
Als je als getrainde fietser de tocht van zo’n 575 kilometer in één keer wil fietsen dan ben je een paar dagen bezig. Wil je onderweg meer stops maken, dingen bezichtigen, of een rustdag inplannen dan ben je iets langer dan een week onderweg. Officieel wordt de route aangemerkt als een lichte route. Zie je op tegen heuvels, dan raden we aan om in het zuiden, in het heuvelachtige Limburg te beginnen en naar het vlakkere Noorden te fietsen.
Je materiaal
Als je het Fietserpad wil fietsen heb je geen speciale fiets nodig. Het is alleen belangrijk om een stevige fiets te hebben waar je comfortabel op kunt fietsen. Het terrein is niet ruig, dus je hebt geen mountainbike nodig. Mocht je nog wat meer gemak willen dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om deze route af te leggen met een elektrische fiets.
Overnachten
Omdat de route voor een groot deel langs het Pieterpad loopt is het heel eenvoudig om een geschikte overnachtingsplek te vinden. Omdat je op de fiets mobieler bent dan te voet heb je zelfs nog meer keuze. Onderweg kun je kiezen voor overnachten in hotels, Bed & breakfasts en campings. Er zijn verschillende websites speciaal voor overnachtingsplekken langs het Pieterpad, maar je kunt ook boeken via boekingssites als booking.com en airbnb. Als je echt ontspannen op vakantie wil en niet wil nadenken over je overnachtingsplekken, dan kun je kiezen voor een fietsarrangement inclusief overnachtingen, routebeschrijvingen en zelfs bagagevervoer. Dit kan onder andere via de reisorganisatie SNP.
Vrienden op de Fiets
Als fanatiek fietser kun je ook lid worden van de vereninging Vrienden op de Fiets. Voor 8 Euro per jaar kun je lid worden van deze vereniging en voor een gereduceerd tarief logeren bij ruim 5.000 logeeradressen in heel Nederland. Alle logeeradressen kosten €22,50 per nacht inclusief ontbijt.
Natuurkamperen
Ben je een echte natuurliefhebber en slaap je dan ook het liefst midden in de bossen dan kun je lid worden van Natuurkampeerterreinen voor €15,95 per jaar. Zij bieden prachtige kampeerplekken aan midden in de natuur in heel Nederland, België en Frankrijk. Een andere optie is om op een kampeerterrein van Staatsbosbeheer te kamperen. Ze hebben 22 kampeerterreinen in heel Nederland. Let op, de paalkampeerterreinen zijn definitief gesloten.
Route van het Fietserpad
Het is tijd om dieper in te gaan op de afzonderlijke etappes van het Fietserpad om langs het Pieterpad te fietsen. Zoals gezegd kun je alle etappes afzonderlijk fietsen of als een geheel tijdens een fietsvakantie. Hierna zullen we alle etappes met jullie doorlopen in de richting Noord naar Zuid.
Etappe 1, van Pieterburen naar Zuidlaren (60,24 km)
Het Pieterpad heeft zijn naam te danken aan Pieterburen in Groningen en Sint-Pietersberg in Limburg. Vandaag begin je met je eerste etappe van Pieterburen naar Zuidlaren. Voordat je van start gaat wil je misschien eerst een nacht in Pieterburen verblijven zodat je de beroemde zeehondencrèche Pieterburen kunt bezoeken, of een middag met een gids op het wad kunt doorbrengen.
De route leidt vandaag vanuit Pieterburen naar de bijzondere stad Groningen en uiteindelijk naar Zuidlaren in de provincie Drenthe. Vlak voordat je Zuidlaren bereikt kom je langs Hunebed G01 in Haren. Dit hunebed is het meest noordelijk gelegen hunnebed van Nederland. Dit hunebed is gebouwd rond 3350 voor Christus en is nog voor een groot deel intact.
Etappe 2, van Zuidlaren naar Emmen (64,02 km)
Vandaag fiets je door het Drentse landschap verder naar Emmen. Onderweg rijd je door Nationaal Landschap Drentsche Aa. De belangrijkste bezienswaardigheden onderweg zijn drie molens. Om de molens van dichtbij te bekijken moet je elke keer een klein omweggetje maken. De eerste molen is Molen de Zwaluw, een korenmolen die gebouwd is in 1837. In Schoonoord vindt je vervolgens de gelijknamige molen Schoonoord. Deze oliemolen werd in 1903 gebouwd en is nu gedeeltelijk uit elkaar gehaald. Tot slot vindt je in Sleen molen De Hoop die tot de jaren 70 in bedrijf was. De molen is mooi gerestaureerd.
Etappe 3, van Emmen naar Ommen (73,29 km)
Vandaag fiets je van Sleen naar Ommen in Overijssel. Deze route is heel afwisselend, je fietst dwars door de natuur en komt onderweg molens en een kasteel tegen. Bij Coevorden staat een mooi gerestaureerde en werkende molen, De Bente, en vindt je kasteel Coevorden. Onderweg kom je ook de vistrappen van Junne tegen. Vistrappen zijn bedoeld om vissen de kans te geven om de rivier op en af te zwemmen als er een stuw in de rivier zit.
Etappe 4, van Ommen naar Almen (66,20 km)
We gaan vandaag weer wat verder naar het Zuiden. Een groot deel van de route gaat door het natuurgebied Sallandse Heuvelrug. Het is heerlijk fietsen door de heide en bossen in deze omgeving.
Etappe 5, van Almen naar Doetinchem (42,22 km)
Vandaag fiets je richting Doetinchem met onderweg heel wat leuke bezienswaardigheden. Vlak bij Vorden ligt Kasteel Vorden waarvan de bouw in 1400 begon en langzaam uitgroeide tot een mooi kasteel met een parkbos waar je fijn kunt wandelen. Wil je meer weten over het boerderijleven dan kun je een stop maken bij het Boerderijmuseum net buiten Zelhem.
Etappe 6, van Doetinchem naar Gennep (129,47 km)
De route vandaag gaat langs mooie landschappen, onder andere rondom Groesbeek, waar ook het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd. Dit museum is zeker een bezoekje waard. Je vindt er veel informatie over de Tweede Wereldoorlog, het leven in bezettingstijd, de bevrijding en de wederopbouw van Nederland. De route eindigt vandaag in Gennep waar in 2001, 280 inwoners samen met een kunstenaar mozaïeken hebben gemaakt op een plein ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlog en geweld.
Etappe 7, van Gennep naar Venlo (75,93 km)
Vandaag fiets je door Noord-Limburg naar Venlo. Vandaag kom je onder andere langs Landgoed De Gun vlak bij Blitterswijck, waar je een kasteelboerderij vindt die gebouwd is op de fundamenten van een oud vervallen kasteel. Tegenwoordig kunnen groepen hier overnachten.
Etappe 8, van Venlo naar Montfort (52,42 km)
Vandaag kom je maar liefst langs drie kastelen. Vlak bij het dorp Swalmen vindt je kasteel Hillenraad dat is omgeven door een mooi landgoed en ooit hoofdkwartier was van Willem van Oranje. Je komt ook langs het nog bewoonde kasteel Zuidewijk Spick en de ruïne van kasteel Montfort.
Etappe 9, van Montfort naar Maastricht (85 km)
Vandaag leg je de laatste etappe van de route af via de heuvels naar de Sint Pitersberg nabij Maastricht. Dit gebied heeft niet alleen een prachtige natuur maar je vindt er ook een rijke cultuur en vele historische bezienswaardigheden. In Maastricht vindt je bijvoorbeeld de Bisschopsmolen die stamt uit de 7e eeuw. De molen is in 2004 volledig gerestaureerd en is sindsdien ook weer in gebruik om spelt te malen voor bier en brood. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is Fort St. Pieter op de flank van de Sint Pietersberg. Dit fort werd in 1700 gebouwd om Maastricht te beschermen. Het fort is te bezichtigen. Rondom Maastricht vind je ook mergelgrotten die je kunt verkennen. Tijdens de tweede wereldoorlog waren deze grotten schuilkelders. Nu kun je ze bezoeken tijdens een rondleiding of tijdens een activiteit zoals lasergamen, mountainbiken of quadrijden.
Ga er op uit
Nu je alles weet over fietsen langs het Pieterpad is het tijd om plannen te maken. Gebruik onze tool om je route uit te stippelen. Begin alvast met toeleven naar een heerlijke week fietsen langs de mooiste plekjes van Nederland.