Fietsknooppunten

Fietsknooppunt

Nederlands is een geweldig fietsland met meer fietsen dan inwoners. Het is dan ook niet gek dat we er graag op uit trekken om ons kleine kikkerlandje op de fiets te verkennen. Of je nu kiest voor een fietstochtje over de heide, door het Limburgse heuvelland, door de polder of langs de kust, het is handig om een route te hebben. Hiervoor kun je fietsknooppunten gebruiken. Deze knooppunten laten je heel eenvoudig zelf mooie routes bepalen met de afstand die jij kiest voor jou en je gezelschap. Lees verder om er achter te komen wat de voordelen zijn van deze knooppunten en hoe je zelf de juiste route kunt bepalen. 

Hoe werken fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn genummerde punten die op belangrijke kruispunten tussen fietsroutes liggen. Hiermee bedoelen we dat een knooppunt ligt op de plek waar fietsroutes elkaar kruisen. 

Voordat je op pad gaat, kun je zelf je route uitstippelen. Bijvoorbeeld van knooppunt 95 naar knooppunt 93 en via knooppunt 92 weer terug. Vanaf het moment dat je van start gaat met fietsen volg je de bordjes richting knooppunt 95. Het knooppuntensysteem in Nederland zal je langs vele prachtige paadjes, bossen en dorpjes leiden. Eenmaal aangekomen op knooppunt 95 volg je daarna de borden 93. Aangekomen bij 93 volg je de borden naar knooppunt 92 en zo verder. 

Hoe ziet het eruit?

In Nederland vind je in elke regio wit met groene, of wit met blauwe borden. Op een knooppunt zelf vindt je over het algemeen een plattegrond van de omgeving en de andere knooppunten. Zodra je begint te fietsen kom je onderweg paaltjes tegen met witte bordjes, op de witte bordjes staat het volgende: 

 1. Een pijl – Bovenaan het bordje vindt je een pijl die de richting aangeeft naar het knooppunt. Dat kan zowel links, rechts, als rechtdoor zijn. 
 2. Een nummer – In het midden van het bordje vindt je het nummer van het knooppunt waar je naar onderweg bent in een cirkel.
 3. Pictogram van een fiets – Als het gaat om een fietsknooppunt, en dus niet om een wandelknooppunt, dan staat er een pictogram van een fiets onder het nummer op het bordje. 
 4. Regio – Onderaan het bord vindt je de regio of de provincie van het knooppuntennetwerk. Dit is belangrijk omdat er maar 99 nummers beschikbaar zijn en je dus dezelfde nummers tegen kunt komen in andere regio’s. Als je nummer 25 volgt in de Provincie Utrecht wil je niet halverwege overstappen op het volgen van nummer 25 in de Provincie Noord-Holland. 

Geschiedenis van de fietsknooppunten

Als je uit Nederland of België komt weet je niet beter dan dat je gebruik kunt maken van fietspaden en fietsroutes om van A naar B te komen en om rond te toeren. Maar weet je ook wie het eerste knooppuntensysteem heeft bedacht? Het is de Belgische mijningenieur Hugo Bollen. Na het sluiten van de mijnen in 1990 besloot hij dat hij mens en natuur dichter naar elkaar toe wilde brengen. Vervolgens is hij samen met zijn vrouw fiets- en wandelroutes gaan uitstippelen op stafkaarten. Volgens Bol heeft hij de knooppunten bedacht zodat je niet meer bij elk kruispunt op de kaart hoeft te kijken. De knooppunten kwamen in 1999 naar Nederland en sindsdien is het uitgegroeid tot een enorm netwerk in elke regio in Nederland.  

Voordelen van fietsknooppunten 

Het heeft heel veel voordelen om een fietsknooppuntenroute te volgen. Te weten:

 • Mooiste fietspaden – De knooppuntenroutes leiden je langs prachtige fietspaden die je nooit zou ontdekken als je de standaard routes aanhoud. Dit is zeker handig als je in een gebied fietst waar je niet bekend bent. 
 • Zelf afstand bepalen – Doordat je zelf de knooppunten koppelt bepaal je zelf hoe ver je fietst. Als je kiest voor vaststaande routes liggen de afstanden al vast en kun je minder makkelijk afwijken. 
 • Afwijken van de route – Als je een knooppuntenroute fiets is het niet alleen makkelijk om je route te plannen. Je kunt de route ook eenvoudig wijzigen. Als je jouw gekozen route bijvoorbeeld wil inkorten omdat het begint te hagelen, of als je een omweg wil maken langs een bezienswaardigheid. Op de knooppunten vindt je borden die je kunt gebruiken om je route te veranderen. Uiteraard kun je ook onze tool gebruiken om je route te wijzigen. 
 • Makkelijk te vinden – Herinner je nog dat we vroeger allemaal met enorme fietskaarten rondreden en bij elk kruispunt moesten stoppen om de route te bepalen. Met de knooppuntenroutes is dat niet meer nodig. Zodra je bepaald hebt welke knooppunten je wil volgen hoef je alleen de pijltjes te volgen van die route. Je hebt onderweg dus geen kaart meer nodig. En op de knooppunten zelf staat altijd een kaart om je een idee te geven waar je bent. 
 • Voor iedereen een route – De knooppuntenroute maakt het mogelijk om zelf te bepalen wat voor soort route je fietst. Houdt je bijvoorbeeld van een lekker sportief traject met heuvels en klimmetjes, wil je het liefst in het bos fietsen, of wil je af en toe ook een stopje kunnen maken bij een leuk terras, het kan allemaal.
 • Veilig en rustig – De fietsknooppunten zijn zo bepaald dat je zoveel mogelijk op veilige en rustige wegen rijdt. Kom nooit meer per ongeluk op een drukke weg terecht als je jouw route uitstippelt met knooppunten. 
 • Verdwalen is haast onmogelijk – Omdat er regelmatig borden staan met de nummers van de knooppunten en pijlen naar die knooppunten, is het lastig om te verdwalen. En gebeurt het toch dan kun je vaak snel weer een route oppakken. 

Maak je eigen route 

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er eigenlijk alleen maar voordelen aan het fietsen langs fietsknooppunten. Maak je eigen route met onze tool en trek er lekker op uit en geniet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *